Każdy wielbiciel kawy co ranek czeka na smak pysznego naparu, przygotowanego ze świeżo zmielonych ziaren. Kto z jej miłośników nie lubi zacząć swojego dnia od właśnie tego niezwykle aromatycznego napoju? Nie wszyscy jednak w pełni zdają sobie sprawę z tego, że wszystkie doznania podczas spożywania tego ciemnego naparu, warunkuje nie tylko sposób jej palenia, ale również to, jaki rodzaj ziaren używasz.
Na rynku istnieje niezliczona ilość gatunków ziaren kawowca. W rzeczywistości najbardziej wszystkim znane i cenione to Arabica i Robusta. Kawowiec jest drzewem, które w swoim naturalnym środowisku potrafi urosnąć nawet na wysokość 15 metrów. Jeśli chodzi o przemysłowe plantacje, bardziej przypominają one krzewy dorastające do rozmiaru 2 metrów. W przypominających wisienki kulkach znajdują się dwa ziarna kawy. Jej intensywność i smak będą zależały od właściwej selekcji, gatunku i poprawnego procesu palenia kawy.
Arabica jest jednym z najbardziej znanych gatunków ziaren kawowca. To rodzaj kawy, który jest zdecydowanie najczęściej spotykany. Arabica zdominowała rynek aż w 70% i to właśnie ona ma najwięcej swoich zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie picia ekstraktu z innego rodzaju ziaren. To bardzo łagodna i aromatyczna w smaku kawa. Wyczuwalna w niej lekka kwaskowatość, nuty korzenne, czy orzechowe, na pewno spodobają się tym, którzy nie przepadają za wysoką zawartością kofeiny i mocnym, uderzającym smakiem.