Sprawdź, jakie kawy naturalne mamy w swojej ofercie
Najlepsza kawa to taka, która ma w sobie naturalną słodycz, kwaskowatość i intensywny, piękny aromat. Goryczka i zapach świeżo palonych ziaren coś, co wielu z nas chce poczuć od razu po otworzeniu opakowania. Jeśli właśnie poszukujesz najlepszej kawy naturalnej, to trafiłeś w 10! Gatunki i rodzaje ziaren, jakimi dysponujemy, pochodzą od najlepszych i najbardziej cenionych na rynku kawy producentów i dystrybutorów. Nasza naturalna kawa nigdy nie będzie zbyt kwaśna lub przesiąknięta goryczką – ona zachwyci Cię swoim wyjątkowym smakiem i uderzającym aromatem. Koniecznie zobacz naszą ofertę!
Nasza palarnia posiada kawę najwyższej jakości, którą oferujemy również w internecie. Każdy rodzaj kawy naturalnej od Ascafe wyróżniają różnorodne profile smakowe. Jednak to, w jaki sposób zaparzysz zmielone ziarna, również będzie miało ogromny wpływ na finalny efekt smakowy. Choć istnieje ponad 120 odmian kawy, najczęściej mówiąc o czarnym naparze, mamy na myśli arabicę. To najczęściej produkowany i kupowany gatunek na świecie. Podbiła serca ponad 65% ludzi pijących ten aromatyczny, gorący napój. Jej delikatność i kwaskowatość kapitalnie komponują się z jej naturalną słodyczą i przyjemnym łagodnym smakiem. Osoby, które nie powinny pić kawy mocnej, chętnie sięgają właśnie po arabicę.
Drugim w kolejce, najczęstszym wyborem smakoszy jest robusta. To zdecydowanie propozycja dla wielbicieli solidnej dawki kofeiny. Robusta wyróżnia się ostrzejszym doznaniem smakowym i zbożowym aromatem. Zajmuje ona pozostałą część produkcji wszystkich ziaren kawy na świecie. Mocno pobudza i doskonale smakuje jako mocne espresso. Warto w tym miejscu wspomnieć, że jej krzewy można uprawiać na niższych szerokościach geograficznych. Ziarna są zdecydowanie bardziej wytrzymałe niż w przypadku arabicy, lepiej znoszą choroby oraz zmieniające się warunki atmosferyczne.
To właśnie te czynniki sprawiają, że smak robusty jest bardziej intensywny, gorzki i cierpki. Posiada również mniej kwasowości w smaku i mniej delikatności. Dzięki temu posiada również liczne grono zwolenników. Jej wyróżniający się, charakterystyczny smak i intensywnie działająca kofeina sprawiają, że robusta doskonale sprawdza się jako rozbudzająca filiżanka napoju każdego sennego dnia.
Zainteresowany ofertą? Skontaktuj się z nami lub wypełnij formularz
Naturalna kawa jest delikatnie kwaśna. Kwaskowatość w kawie może jednym bardzo pasować, drudzy zaś z chęcią zbywają się jej w kawie z pomocą cukru i mleka. Jednak to właśnie kwaskowatość nadaje kawie różnorodności i dzięki niej możesz odczuwać jej naturalną słodycz. Na cierpkość napoju w dużej mierze wpływa wysokość upraw kawowca oraz jego odmiana. W końcu nawet najlepiej wypalone ziarna nie będą zachwycały nas aromatem, jeśli ich plantacja będzie nieodpowiednio poprowadzona.
Zbytnia gorycz w kawie jest wynikiem nieprawidłowego jej zaparzenia. Nikt nie lubi zbyt gorzkiej kawy, na szczęście przy pomocy ilości wody możesz regulować jej intensywność, gorycz i kwaskowatość. Naturalna kawa lubi drobne mielenie, ponieważ dzięki dokładnemu rozdrobnieniu ziaren, uzyskasz znacznie mocniejszy, bardziej aromatyczny i smaczniejszy napar. Bardzo dużo zależy jednak od wybrania odpowiedniej metody parzenia. Tych jest oczywiście wiele, dlatego każdy może znaleźć wśród nich swoją ulubioną.
Parzenie kawy nazywane jest fachowo ekstrakcją. Dzieli się ona na dwa rodzaje: immersję (zanurzenie) oraz perkolację (przepływ). Metody te można również połączyć – dzięki temu będziesz mógł wyciągnąć z nich to, co Twoim zdaniem jest najlepsze. Pierwsza z metod to statyczne zanurzenie kawy w wodzie przez określony czas. Tu wszystko zależy od grubości zmielenia ziarna oraz stopnia palenia. Ważny wpływ mają również indywidualne preferencje. Przy tej metodzie świetnie sprawdzą się takie narzędzia jak french press, czy ibrik, z którego pomocą zaparzysz mocny napar w niewielkiej ilości.
Druga z metod świetnie sprawdzi się przy sprzęcie takim jak ekspres przelewowy, kolbowy, czy chemex. Perlokacja to inaczej ekstrakcja w przepływie. Pozwala na uzyskanie mocnego naparu zw zdecydowanie krótkim czasie. To jedna z najpopularniejszych dzisiaj metod na przygotowanie naparu. Mamy również metody mieszane, które pozwalają kontrolować proporcje między immersją a perlokacją. Dzięki temu ukształtujesz charakter naparu tak, aby w pełni odpowiadał Twoim wymaganiom. Do pomocy może Ci tutaj posłużyć aeropress lub syfon Hario.
Picie kawy to nie tylko przyjemność związana ze spożywaniem ulubionego naparu, czy pobudzająca nas kofeina. Badania wykazały, że naturalna kawa to dużo, dużo więcej! Możesz bowiem liczyć na pozytywny wpływ z regularnego jej spożywania. Oczywiście warunek jest jeden: kawa, na którą się zdecydujesz, będzie musiała posiadać najwyższą jakość.
Regularne jej picie posiada spory wpływ na nasze zdrowie. Pomaga poprawić koncentrację i skupienie, dlatego wiele osób zaczyna dzień z intensywną i aromatyczną kawą, np. espresso. Kofeina pobudza pracę mózgu, pozwala lepiej zebrać myśli skoncentrować się na zadaniu. To właśnie dlatego wiele osób uwielbia picie kawy w pracy, np. podczas codziennego ustalania priorytetów i obowiązków. Wszystko dlatego, że kofeina pobudza przepływ krwi do mózgu. Już niedługo po wypiciu ulubionej filiżanki, jesteśmy więc stanąć na nogi i zebrać się do codziennych obowiązków.
Oczywiście to niejedyne działanie, jakie picie tego naparu gwarantuje dla naszego organizmu. Naturalna kawa stanowi również doskonały składnik diety redukcyjnej. Kawa pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej w organizmie. Dodatkowo nieprzetworzone ziarna zawierają ponad 1000 różnorodnych przeciwutleniaczy, niszczących wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. To właśnie dlatego picie tego naparu jest postrzegane przez wiele osób jako przepis na długie życie w zdrowiu.
Warto również wspomnieć, że rozpoczęcie kolejnego dnia z aromatyczną kawą to również doskonały sposób na poprawienie sobie humoru! Badania wykazały bowiem, że kawa pomaga w walce z depresją, a każdorazowo po wypiciu filiżanki kawy poziom serotoniny i dopaminy, czyli substancji odpowiedzialnych za dobre samopoczucie, wzrasta. Nie ma więc napoju, który miałby tak zbawienny wpływ na nasze zdrowie jak mocny ekstrakt z naturalnej, wysokiej jakości kawy!
W Ascafe odpowiadamy na różnorodne preferencje naszych Klientów co do smaku kawy. Uzyskanie określonych walorów smakowych wymaga wybranie odpowiednich gatunków kawowych ziaren. Niezależnie od tego, na którą z odmian się zdecydujesz, żadna nie będzie smakować optymalnie bez dobrze dobranej, naturalnej metody zaparzenia.
Rozpuszczalne warianty kawy zawierają całą masę sztucznych składników, które nie mają nic wspólnego z ziarnami kawowca. Jeśli więc posiadasz młynek – miel swoją kawę przed zaparzeniem, natomiast jeśli jeszcze się w niego nie wyposażyłeś – kupuj gotową kawę mieloną. Najbardziej istotne jest właśnie równomierne mielenie, to w głównej mierze ono warunkuje późniejszy smak tego wyjątkowego, gorącego naparu.
Najlepsza kawa to taka, która jest ziarnista i najlepiej świeżo palona w dobrze dobranej temperaturze – taką właśnie możesz dostać u nas! Naszą kawę naturalną palimy w piecu dopiero przed jej wysyłką – dlatego możesz być pewny co do jakości i smaku kawy od Ascafe. Zerknij do naszej oferty. Znajdziesz w niej różnorodne warianty kawy, które pomogą Ci nie tylko dostarczyć do ciała codzienną dawkę energetyzującej kofeiny, ale zadbają również o Twoje samopoczucie. Jeśli zależy Ci na korzystnym działaniu naparu, to zerknij na nasze naturalne propozycje kaw!
W Ascafe jesteśmy przygotowani na wszystkie, nawet najbardziej wygórowane wymagania naszych Klientów. Wiemy również doskonale, że na finalny smak naparu wpływ ma szereg czynników, takich jak miejsce plantacji kawowca, sposób zbierania ziaren, bezpieczny transport, sposób przechowywania, metoda palenia, sposób mielenia, czy w końcu sposób przygotowania. W Ascafe każdy z tych aspektów mamy na uwadze, dlatego oferujemy ziarna najwyższej jakości. Zerknij do naszej oferty, a przekonasz się, że Ty również je pokochasz!
Wychodzimy bowiem z założenia, że kofeina to nie wszystko. Kiedy w grze jest kawa, każdy detal powinien być dopilnowany. Tu nie ma miejsca na błędy. Właśnie dlatego w naszej palarni pracują prawdziwi fachowcy w branży. I co najważniejsze… Kochamy to, co robimy. Właśnie dlatego możesz na nas liczyć!
W Ascafe znajdziesz naturalne ziarna kawowca hodowane i wypalane naturalnymi, tradycyjnymi metodami. Kawa prosto od prawdziwego master roastera? Z nami masz to jak najbardziej na wyciągnięcie ręki. Przekonaj się sam i zamów nasze produkty do swojego domu, pracy lub większej ilości, do zaopatrzenia lokalu! Kawa naturalna smakuje doskonale o każdej porze dnia, wprowadź ją do swojego codziennego menu!