Palenie kawy

Świeżo palona kawa – specjalnie dla wyjątkowego aromatu

Palenie kawy, to proces, który ma miejsce po wrzuceniu jeszcze zielonych ziaren do specjalnego pieca oraz prażeniu ich w odpowiedniej temperaturze i określonym czasie. To właśnie palenie ziaren warunkuje cały smak i aromat obecny w kawie. W Ascafe przeprowadzamy ten proces, głównie po to, aby wyciągnąć z każdego pojedynczego ziarenka jak najwięcej niuansów smakowych oraz w celu osiągnięcia odpowiedniego balansu. Zanim oczywiście takie ziarna przejdą cały odpowiednio przeprowadzony proces palenia kawy, te ziarenka trzeba najpierw wyhodować o poddać odpowiedniej obróbce. Nasze ziarna, jakich używamy do palenia, są najwyżej jakości i pochodzą od znanych i najbardziej cenionych producentów, więc możesz mieć pewność, że z każdego ziarna z osobna, wydobędziemy pełnię smaku i aromatu.

Jakość ziaren i smak kawy jest warunkowany oczywiście przez to, jak krzewy i owoce kawowca były hodowane, jaki był skład gleby, miejsce uprawy, nasłonecznienie oraz wysokość roślin nad poziomem morza. To, co znajduje się w wiśni kawowca, czyli również w ziarnie, jest najważniejszym elementem każdego napoju, zwłaszcza tego najwyższej jakości.

Zainteresowany ofertą? Skontaktuj się z nami lub wypełnij formularz

Proces palenia kawy jako najważniejsza czynność dla każdego ziarna

Proces palenia kawy jest niezwykle ważnym procesem na drodze uzyskania wspaniałego i wyjątkowego smaku i aromatu. Nasi palacze kawy wyciągają z każdego ziarenka wszystko, co najlepsze. To właśnie podczas tego procesu nadawany jest ostateczny szlif, który zapewni Ci fantastyczne doznania. Dlatego tak wiele konsumentów szaleje za rodzajami naszych kaw – ponieważ dokładnie znamy czas i temperaturę palenia ziarna.

Podczas procesu palenia kawy, ma miejsce wiele istotnych procesów chemicznych i fizycznych. Zielone, surowe i twarde ziarna, które często pachną trawą, jego forma i struktura ulega znacznej zmianie. Ziarenko staje się brązowe, chrupiące i pachnące. Pod wpływem właściwej ilości czasu i odpowiedniej temperatury, z ziarna kawy odparuje woda, a zawarte w nim cukry ulegają karmelizacji. Kiedy palenie kawy ma miejsce, wówczas zachodzi jeszcze wiele bardzo istotnych i warunkujących smak kawy procesów, aby nadać jej ostateczną, najlepszą formę.

Cenisz w kawie esencjonalny i mocny aromat? – kawa prosto z naszej palarni!

Każdą kawę dokładnie sprawdzamy i staramy się zrobić wszystko dla wyciągnięcia z niej całej esencji i smaku. Proces wypalania kawy przebiega u nas dokładnie i pod czujnym okiem specjalistów. Wszystkie z kaw od Ascafe cechują najwyższa jakość i precyzja, kiedy w palarni przeprowadzamy proces palenia. U nas nie znajdziesz czarnych ziaren jak te na sklepowych półkach w hipermarketach. Bardzo ciemne palenie kawy jest wynikiem zbyt długiego i intensywnego procesu, któremu poddaje się kawę, ponieważ taka barwa bardzo dobrze maskuje niedoskonałości surowca. Jest to bardzo duży błąd, ponieważ ludzie są przyzwyczajeni do tego, że wypalanie kawy, sprawia, że jest ona bardziej gorzka niż kwaśna.

Kiedy palenie kawy sprawią, że ziarna stają się bardzo ciemne, oznacza, że cały proces przebiegł nie profesjonalnie i nieprawidłowo. Zbyt długie palenie kawy, sprawia, że ziarna nie tylko ciemnieją, lecz również stają się gorzkie i pozbawione charakterystycznego zapachu, w efekcie kawa zyskuje pustą i nieprzyjemną gorycz.

Najlepszy sposób wypalania – odpowiednia ilość czasu i idealna temperatura

Jeśli należysz właśnie do osób, które do czynienia na co dzień mają z bardzo ciemnymi i typowo przemysłowymi ziarnami kawowca, to po prawidłowym procesie palenia kawy, kiedy ziarna będą miały jasno – brązową barwę, doświadczysz czegoś zupełnie odmiennego! Prawidłowo i idealnie przeprowadzony proces palenia kawy, sprawia, że podczas rozkoszowania się tym gorącym napojem, pozwoli Ci poczuć efekt orzeźwienia, głównie ze względu na charakterystyczne dla ziaren wysokie stężenie elementów, które warunkują owocowy smak i orzechowy zapach.

To właśnie z idealnie palonego ziarna kawy, wyciągniesz wyjątkowy i oczekiwany smak. Dzięki temu, kiedy zmielisz i zaparzysz swoją kawę, doświadczysz czegoś zupełnie odmiennego, niż dotychczas, kosztując tylko i wyłącznie kawę z marketu. Warto wiedzieć, że kawa, która uległa procesowi palenia ziarna, parzona przy wysokim ciśnieniu, zwiększa odczucie kwasowości – to idealna wskazówka dla miłośników delikatnie cierpkiego doznania na języku.

Dla każdego espresso i metod alternatywnych – palenie kawy

Niezależnie od tego, czy preferujesz espresso, latte, czy cappuccino, palenie kawy ma wpływ na każdy wariant tego napoju. Każdy kawosz pragnie zawsze wydobyć ze swojego naparu najlepszy i najbardziej intensywne aspekty smakowe. Dobre palarnie jak ta w Ascafe, nigdy nie muszą maskować ziarna przy pomocy długiego i intensywnego procesu palenia kawy. Jeśli chodzi o samo ziarenko, to te przeznaczone do espresso będzie delikatnie ciemniejsze od tych, co głównie przeznaczone są dla słabszych kaw z wieloma różnymi dodatkami np. z mlekiem. Jednak ziarna do tego rodzaju kawy z zaufanej palarni, wciąż będzie pozostawać znacznie jaśniejsze niż jego odpowiedniki w supermarkecie.

Coraz częściej mówi się o uniwersalnym trybie palenia kawy. U nas nie korzystamy z tradycyjnych, stosowanych na szeroką, przemysłową skalę metod palenia kawy, dzięki temu, że używamy własnych, sprawdzonych sposobów, nasza kawa pozostaje aromatyczna i niezwykle smaczna! Technik i stylów, jakim przypisuje się palenie kawy, jest naprawdę wiele i dają często różne, lecz także pożądane rezultaty. Kawa wypalana jest w specjalistycznych piecach, gdzie znaczna większość to piece bębnowe, najczęściej zasilane w postaci palnego gazu. Jeśli chcesz więc skosztować kawy o wyjątkowym smaku i aromacie – koniecznie zajrzyj do naszych propozycji!

Palenie kawy – wyjątkowy smak i aromat

Kawa to skomplikowany surowiec, w którym palenie kawy wywołuje mnóstwo procesów fizycznych i chemicznych, jakie zachodzą w ziarnie. W tej małej, brązowej części, znajduje się ponad 1000 związków chemicznych, a ponad 700 z nich są odpowiedzialne za zapach kawy. Nawet stosunkowo niewielkie zmiany w substancjach zawartych w środku ziarna, mogą skutkować innymi doznaniami podczas spożywania kawy. Najbardziej pożądanymi smakami i zapachami dla każdej kawy są wyczuwalne nuty orzechowe, karmelowe, miodowe i charakterystyczna goryczka wraz z kwasowością. W palonych ziarnach występuje około 34 kwasów, spośród których większość to substancje lotne.

Musisz jednak być świadomym tego, że im dłużej przechowujesz swoje ziarna, szczególnie kiedy nie są one dokładnie zamknięte, tym więcej ucieka z nich substancji lotnych, co skutkuje pozbawienie charakterystycznego, intensywnego zapachu i pożądanych smaków. Warto być świadomym także tego, że im dłużej ma miejsce palenie kawy, tym większa jest jej gorycz, słodycz i body, kwasowość natomiast znacząco maleje. Podczas przeprowadzania procesu palenia ziaren kawy, dochodzi do wyparowania wody z wypalanego ziarenka. W środku wytwarza się większe ciśnienie, a zwiększający swoje gabaryty owoc zaczyna pękać – kiedy większość ziarenek już delikatnie pęknie, oznacza to, że proces zmierza ku końcowi, a prawidłowo przeprowadzony będzie miał najważniejszy wpływ na smak samego naparu.