Kawa speciality

 

Ten szczególny rodzaj napoju ma bardzo ważne znaczenie w życiu człowieka. Bez kawy ciężko byłoby pracować oraz odpoczywać wydajnie. Kawa speciality to obowiązkowa rzecz dla każdego konesera, a nawet amatora kawy – pomoże Ci czerpać to, co najlepsze z każdego dnia. Kawa specialty bądź speciality – obie formy są powszechnie używane – kryje w sobie niepowtarzalne doznania, dzięki temu zdecydowanie wyróżnia się na tle innych kaw. Ziarna pochodzą z różnych regionów całego świata, każdy pojedynczy kawałek posiada swoją historię i oryginalny aromat. Pijąc ten delikatny napój, zaznasz smaków z całego świata! Warto dodać, że kawy speciality są pozbawione wszelkich defektów i charakteryzują się najwyższą jakością. Producent Ascafe gwarantuje, że napój wykonany jest ze świeżego zbioru, ponieważ wszystkie ziarna są starannie selekcjonowane i poddawane kontroli. Palone są w profesjonalnej palarni, skąd gotowy produkt trafia do klientów po niedługim czasie. Obecnie kawy speciality to takie, które z dnia na dzień stają się coraz bardziej popularne, a ich jakość poświadcza fakt, że uzyskują ponad 80 punktów w stuprocentowej skali. Ważne jest to, że punkty przyznają wykwalifikowani znawcy oraz bariści. Po prostu musisz spróbować!

Kawa speciality – różnorodne smaki z całego świata!

Jeśli znudziły Ci się typowe lury, to zdecydowanie musisz spróbować ten produkt od marki Ascafe. Czym z kolei może poszczycić się sama specialty coffee? Czysty i niepowtarzalny aromat o delikatnie słodkiej nutce rozpieści Twoje kubki smakowe, no i nie będziesz musiał jej dodatkowo używać cukru! Jeżeli lubisz słodkie napoje, to jest to zdecydowanie przeważający argument. Według wielu ekspertów najbardziej powszechne, tańsze kawy mają dużą przewagę wad nad jakością. Tego rodzaju defekty sprawiają, że cały napój traci swoje walory, staje się cierpka i powoduje problemy żołądkowe. Z kolei napój speciality możesz pić nawet kilka razy dziennie – bez żadnego ryzyka bólu brzucha i innych przykrych efektów niedobrego napoju.

Zainteresowany ofertą? Skontaktuj się z nami lub wypełnij formularz

Duch całego świata tkwi w tych niewielkich ziarenkach. Kawa specialty pomoże Ci poczuć go w każdej chwili. Trzeba podkreślić, że istnieje możliwość spróbowania różnych smaków napoju. Znajdziesz takie nuty jak czekolada, owoce cytrusowe, wanilia, a nawet róże lub leśne smaki! Dzięki temu z łatwością dostosujesz swoje preferencje, a smak wprost Ciebie oczaruje. Kawa delikatnie rozpieści Twoje podniebienie, z każdym łykiem odkryjesz jej najbardziej skrywane tajemnice. Małe ziarenka skrywają w sobie ogromną moc – poskrom ją i ciesz się energią na cały dzień! Postaw kawę na ławę i odkryj wszystkie smaki świata z coffee specialty!

Postaw na naszą kawę speciality!

Jeżeli interesuje Ciebie podróże, to warto kupić smak z określonego obszaru naszego globu. Podczas degustacji tego szlachetnego napoju dowiesz się, jaki konkretny smak dominuje w danym regionie – będziesz mógł się dzięki temu przekonać, czy Ci odpowiada. Ta wiedza ułatwi Ci poszukiwanie nowych wrażeń smakowych oraz pomoże znaleźć „ten jedyny”. Bardzo trudno jest pomylić kawy z odmiennych regionów. Na przykład meksykańskie ziarna „Maragogype” zawierają nuty karmelu oraz świeżych ziół i przypraw, a z kolei w etiopskich ziarnach “Etiopia Coffee” zauważalne będą nuty różnych owoców, takich jak jagody, śliwki i jabłka. Oczywiście możesz także spróbować wcześniej wspomnianej mieszanki – pokochasz ją równie mocno. Kochasz podróże i nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Na co jeszcze czekasz? Znajdź swój ulubiony smak już teraz!

Kawa speciality – do ekspresu sprawdzi się świetnie!

W smaku i aromacie kawa speciality nie ma sobie równych. Wyprzedzają jakością od najpopularniejszych kaw masowej produkcji. Wytwarzane są przede wszystkim w krajach o odpowiednim do tego klimacie oraz o bogatej historii kawy – Brazylia, Kolumbia, Indonezja oraz Etiopia. Warto dodać, że do jej produkcji używane są nowoczesne narzędzia, a także ściśle kontrolowany jest z wymaganiami Specialty Coffee Association. Wybitni znawcy coffee oraz smakosze oceniają ją pod kątem konsystencji, stopnia słodkości oraz kwasowości, czystości, aromatyczności oraz kompozycji całości. Poddawane takiej kontroli kawy, można określić mianem speciality wyłącznie produkt, który w końcowej ocenie uzyskał minimum 80 na 100 punktów! Spróbuj smaku specialty!

Nasze kawy speciality zapewnią Ci wyjątkowe doznania smakowe!

Oczywiście możesz spróbować odnaleźć taką kawiarnię, w której kawa speciality góruje w menu. Najlepszą drogą będzie jednak zaparzenie jej w domu, ponieważ to właśnie ten proces da Ci najwięcej zabawy. Poddasz się w ten sposób codziennemu rytuałowi picia kawy! Samodzielne zaparzenie musisz zacząć przede wszystkim od… zagotowania wody. Istotny jest także filtr, który musisz umieścić w naczyniu – postaraj się o taki, który ma trzy warstwy. Najlepszym sposobem będzie zaopatrzenie się w chemeks – nie są wcale drogie. Przepłucz filtr gorącą wodą, dzięki temu sam zaparzacz zagrzeje się i pozwoli uzyskać odpowiednią temperaturę podczas wlewania płynu. Wylej wodę z naczynia, a następnie przechyl je pionowo. Następnie umieść kawę w filtrze, sprawdź temperaturę wody – ok. 90-95 stopni Celsjusza – czas na parzenie!

Na początek parzenie wstępne. Polej całą powierzchnię kawy niewielką ilością wody i odczekaj kilkadziesiąt sekund, lekko mieszając. Ten proces da delikatniejszy oraz przyjemniejszy napar. Następnie, polewaj ziarna równomiernie po całej jej powierzchni niewielkim partiami wody, aby utrzymać jej stały przepływ. Pomiędzy wlewaniem, także możesz zamieszać kilka razy przygotowywany napój. Kiedy wlejesz już całą wodę, a kawa przestanie kapać z filtra, możesz pozbyć się go razem z fusami,. Pozostało Ci już tylko zamieszać zawartość naczynia i serwować!

Nasz sklep oferuje Ci kawę speciality – sprawdź!

Tak, zdecydowanie warto. W obecnych czasach nawet w Polsce nietrudno o dobrą kawę specialty. Jeżeli nadal nie jesteś do niej przekonany, to warto zasięgnąć opinii znajomych lub po prostu przejść się do najbliższej kawiarni i wypytać o wszelkie szczegóły. Za granicą, tego rodzaju „coffee” robi szczególną furorę. Kto wie, może sam zostaniesz profesjonalnym smakoszem kawy specialty?