Proces palenia kawy jako najważniejsza czynność dla każdego ziarna
Proces palenia kawy jest niezwykle ważnym procesem na drodze uzyskania głębokiego i intensywnego smaku. Nasz master roaster wyciąga z każdego ziarenka wszystko, co najlepsze. To właśnie podczas tego procesu nadawany jest ostateczny szlif, który zapewnia fantastyczne doznania smakowe. Właśnie dlatego nasze kawy mają aż tylu wielbicieli! W Ascafe dokładnie znamy czas i temperaturę palenia ziarna.
Podczas palenia kawy ma miejsce wiele istotnych procesów chemicznych i fizycznych. Zielone, surowe i twarde ziarna podczas palenia ulegają znacznej zmianie zarówno pod względem formy, struktury, jak i zapachu. Ziarenko staje się brązowe, chrupiące i pachnące. Pod wpływem dobrze dobranej temperatury z ziaren kawy odparowuje woda, a zawarte w nich cukry ulegają karmelizacji.
To oczywiście tylko nieliczne z procesów, jakie zachodzą w ziarnach, kiedy palenie kawy ma miejsce. Jednak do uzyskania ostatecznej, najlepszej formy, konieczne jest bogate doświadczenie i wiedza. To właśnie dzięki nim nasze kawy posiadają tak unikalny smak, ceniony przez wielu wielbicieli ciemnego naparu.
Kawa prosto z naszej palarni – esencjonalny i mocny aromat
Importowane przez nas ziarna są dokładnie sprawdzane przed przystąpieniem do obróbki termicznej. Proces wypalania kawy przebiega u nas dokładnie i pod czujnym okiem specjalistów. Wszystkie z kaw od Ascafe cechuje najwyższa jakość. Kiedy w palarni przeprowadzamy proces palenia, nasi pracownicy dokładnie go nadzorują.
Dzięki bogatemu doświadczeniu naszych specjalistów możemy pochwalić się kawami, gwarantującymi różne doznania smakowe. Znajdziesz u nas zarówno ziarna mocno, jak i lżej palone. Do tego oferujemy produkty smakowe, które stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnego espresso. Niezależnie od tego, jakie masz upodobania, w Ascafe na pewno znajdziesz coś dla siebie!
Najlepszy sposób wypalania – odpowiednia ilość czasu i idealna temperatura
Jeśli należysz do osób, które na co dzień mają do czynienia z bardzo ciemnymi i przemysłowymi ziarnami kawowca, to zdecydowanie proponujemy Ci spróbowanie naszych ziaren, o jaśniejszej, brązowej barwie. Doświadczysz czegoś zupełnie odmiennego! Prawidłowo przeprowadzony proces palenia kawy sprawia, że podczas rozkoszowania się tym gorącym napojem, możesz poczuć efekt orzeźwienia. Dzieje się tak głównie ze względu na charakterystyczne dla ziaren wysokie stężenie mikroelementów, które warunkują owocowy smak i orzechowy zapach.
To właśnie z idealnie palonego ziarna kawy, wyciągniesz wyjątkowy i oczekiwany smak. Dzięki temu, kiedy zaparzysz swoją kawę, doświadczysz czegoś zupełnie odmiennego niż dotychczas. Warto wiedzieć, że kawa, która uległa procesowi palenia ziarna, parzona przy wysokim ciśnieniu, zwiększa odczucie kwasowości – to idealna wskazówka dla miłośników delikatnie cierpkiego doznania na języku.
Palenie kawy – wyjątkowy smak i aromat
Kawa to szczególnie wymagający surowiec. Poddany obróbce termicznej może osiągnąć różnorodne smaki, od gorzkiego, aż po kwaśny. Wszystko to dlatego, że w małej, brązowej części, znajduje się ponad 1000 związków chemicznych. Co warto wiedzieć, ponad 700 z nich odpowiada za zapach kawy! Nawet stosunkowo niewielkie zmiany w substancjach zawartych w środku ziarna mogą skutkować innymi doznaniami podczas spożywania kawy.
Najbardziej pożądanymi smakami i zapachami dla każdej kawy są wyczuwalne nuty orzechowe, karmelowe, miodowe i charakterystyczna goryczka wraz z kwasowością. W palonych ziarnach występuje około 34 kwasów, spośród których większość to substancje lotne. Warto jednak wspomnieć, że nie tylko sposób palenia kawy ma wpływ na ostateczny smak Twojego napoju. Również sposób przechowywania ma decydujący wpływ na jakość Twojej kawy. Im dłużej przechowujesz swoje ziarna, szczególnie kiedy nie są one dokładnie zamknięte, tym więcej ucieka z nich substancji lotnych. Skutkuje to pozbawieniem charakterystycznego, intensywnego zapachu i pożądanych smaków.
Warto być świadomym także tego, że im dłużej ma miejsce palenie kawy, tym większa jest jej gorycz, kwasowość natomiast znacząco maleje. Podczas przeprowadzania procesu palenia ziaren kawy dochodzi do wyparowania wody z wypalanego ziarenka. W środku wytwarza się większe ciśnienie, a zwiększający swoje gabaryty owoc zaczyna pękać – kiedy większość ziarenek już delikatnie pęknie, oznacza to, że proces zmierza ku końcowi, a prawidłowo przeprowadzony będzie miał najważniejszy wpływ na smak samego naparu.
Palenie kawy dla każdego wielbiciela espresso
Niezależnie od tego, czy preferujesz espresso, latte, czy cappuccino, palenie kawy ma wpływ na każdy wariant tego napoju. Każdy kawosz pragnie zawsze wydobyć ze swojego naparu najlepszy i najbardziej intensywne aspekty smakowe. Profesjonalne palarnie kawy potrafią doskonale dostosować czas i temperaturę palenia do każdego z gatunków ziaren. Dzięki temu możesz cieszyć się zarówno delikatnie palonymi ziarnami, jak i mocniejszymi, ciemniejszymi, o lekko kwaśnym smaku.
Co warto zaznaczyć, w Ascafe dostaniesz zarówno ciemne ziarna, doskonałe do espresso, jak i lekko palone, które świetnie sprawdzają się w towarzystwie dodatków, np. z mlekiem. Dodatkowo możesz u nas liczyć na kawy z dodatkami smakowymi, które świetnie sprawdzą się przy deserach kawowych. Przygotowaliśmy coś dla każdego!
Dzięki temu, że używamy własnych, sprawdzonych sposobów palenia, nasza kawa pozostaje aromatyczna i niezwykle smaczna. Choć technik i stylów przeprowadzania tego procesu jest wiele, każdy z nich gwarantuje inne doznania smakowe i zapachowe. Przygotowywane przez nas ziarna, palone są w dedykowanych do tego tradycyjnych piecach – pozwala to na zachowanie głębokiego aromatu, który posiada stale poszerzające się grono wielbicieli. Koniecznie sprawdź wszystkie nasze propozycje!